NEWS

ABOUT

CLIENTS

CONTACT

WORKSHOP

HOME

PROJECTS

CONCEPTS

VIDEO

BOOKS

THEO

  DERKSEN

STORYTELLING |  PHOTOGRAPHY AND MEDIA

A SELECTION

APPROACHING NOWHERE

Special project Musica Sacra 2015 Maastricht.

commisioned work

Text | W.Janssen

 

Approaching Nowhere  luidt de titel van de expositie van  het werk van Theo Derksen. Het nowhere proberen te benaderen klinkt alsof er een doel is, namelijk  het vinden van nergens. De vraag is of we daartoe in staat zijn. Het nergens is in dit geval misschien vooral een bruikbaar concept. Een idee dus wat ons helpt om niet  vooropgezet in een bepaalde tijd op een bepaalde plaats/ergens uit te willen  komen.

 

De fotograaf Theo Derksen is op weg gegaan zonder dat hij volledig gepland had om op een vastgestelde tijd ergens(op een bestemde plaats) aan te willen komen.  Hij heeft gekozen voor het avontuur en laat zich onderweg  verrassen door wat hij tegenkomt. Mensen, dingen, een stad, landschap, enz..  Dat alles heeft hij vastgelegd in 36 foto’s.

 

Als kunstenaar kan hij de beelden van wat hij is tegen gekomen, gebruiken om ons het nergens te laten zien.  In de spreekwoordelijke betekenis van het woord: je bent nergens meer, je voelt je verloren. Bijvoorbeeld in het desolate van het landschap, in de eenzaamheid van mensen, het vervreemdend effect van een gefotografeerd ding en zelfs van een hele stad.

 

Theo Derksen kiest er evenwel voor om zijn foto’s puur te tonen als resultaat van de door hem afgelegde weg. Niet meer en niet minder. Hij brengt de beelden samen in een leporello . Oorspronkelijk een zig-zag gevouwen boek, voor de tentoonstelling uitgewerkt tot een indrukwekkende installatie. De daarop getoonde foto’s verwijzen naar verhalen. Verhalen die de kijker zelf mag verzinnen.  Zo worden we uitgenodigd om met gebruik van de getoonde foto’s story telling te omhelzen als een dynamische manier van onderweg zijn. Ons laten verrassen door wat we tegenkomen zonder direct ergens naar op weg te zijn.  Onder het motto Approaching Nowhere leggen we beelden vast en vertellen we verhalen.

 

 

 

 

DESIGN THEO DERKSEN